חשוב מאוד - עבודה בטוחה עם סודה קאוסטית

כדי להכין סבון מוצק יש צורך להשתמש בסודה קאוסטית, שהוא חומר בסיסי חזק שהופך את השמן לסבון. זה קורה באמצעות תהליך כימי שנקרא "סבוניפיקציה". ללא סודה קאוסטית, לא ניתן לייצר סבון. בסיום ההכנה לאחר 24-48 שעות לא תהיה בסבון סודה קאוסטית, אלא חומר חדש שהוא הסבון.
לפני שנתחיל את השלב המעשי, הבטיחות קודמת לכל, גם כאשר תגיעו לשלב שבו נעשה שימוש בסודה קאוסטית חשוב שתעברו בשנית על הסרטון וההסבר המופיעים פה.
רכישה של סודה קאוסטית
ממליצה לקנות מספקים שמוכרים חומרי גלם לקוסמטיקה, גם אצלי בחנות ניתן לרכוש סודה קאוסטית מתאימה. בשום מקרה לא לרכוש בחנות של חומרי בניין, חבל שתרכשו חומרים שבגללם הסבון שלכם לא יצליח.
איחסון של סודה קאוסטית
- ממליצה לשמור את הסודה במיכל אטום היטב מפני חדירה של אוויר ולחות. מגע של הסודה הקאוסטית עם לחות גורמת לה להיות פעילה ולהתחמם ועשויה לגרום נזק.
- חשוב לשים תווית על גבי מיכל הסודה הקאוסטית כדי שידעו שמדובר בחומר מסוכן.
- הגרגרים של הסודה הקאוסטית לבנים ומזכירים בצורת מלח או סוכר.
- חשוב מאוד לאחסן את הסודה הקאוסטית במקום מרוחק מהסביבה ומילדים.
אמצעי הגנה לשימוש בסודה קאוסטית:
מסכה
למניעת שאיפת האדים – כשנוסיף את הסודה הקאוסטית למים תיווצר ראקציה של חום וישתחררו אדים לחלל החדר, חשוב מאוד לעטות מסיכה אטומה על מנת למנוע את שאיפת האדים.
כפפות
במהלך כל ההכנה של הסבון, הסודה הקאוסטית עדיין פעילה ואסור לבוא איתה במגע ישיר עם העור, לכן הקפידו ללבוש כפפות. בכל מקרה שימו לב שבמהלך ההכנה של הסבון, אין מגע של הסודה בפנים, בגוף ובאזורים חשופים של העור.
משקפי הגנה
בגדים ארוכים
נעליים סגורות
לעיתים במהלך ההכנה והערבוב, טיפות סבון יכולות להתיז מחוץ לכלי. על מנת להימנע ממגע הסבון ישירות על העור והעיניים חשוב להשתמש במשקפי הגנה, בגדים ארוכים ונעליים סגורות.
מדוע כדאי להשתמש במים מזוקקים?
שימוש במי ברז המכילים מתכות, מינראליים וחומרים נוספים, יכולים לגרום לתגובה כימית לא רצויה בעת הערבוב עם הסודה הקאוסטית.
למה מומלץ להשתמש במים מזוקקים קרים?
תהליך הוספת הסודה הקאוסטית למים גורמת לתגובת חום מוגברת עד להתחממות המים לטמפרטורה של 70-80 מעלות. אם המים מראש יהיו בטמפרטורת החדר, הם יתחממו אפילו לחום גבוה יותר וייקח יותר זמן לקרר אותם.
השלבים לערבוב המים עם הסודה הקאוסטית
לפני הערבוב השתמשו בכל אמצעי ההגנה שציינתי.
מכינים קערה שתשמש כאמבט קרח, שבתוכה מים רגילים קרים וקרחומים. בתוך הקערה נניח את הכלי עם המים המזוקקים אליו נמזוג את הסודה הקאוסטית. הקור של אמבט הקרח יאיץ את תהליך הקירור של המים המעורבבים עם הסודה הקאוסטית. במידה והמים מתקררים מדי ניתן לחמם אותם בחזרה לכמה שניות. השימוש בקערה נוספת מהווה אמצעי בטיחות אם מיכל המים סדוק (מניסיון).
מוסיפים תמיד סודה קאוסטית למים, לא להיפך.
מערבבים היטב עם כף נירוסטה או מרית סיליקון עמידה לחום עד שהסודה נמסה לחלוטין.
דגשים לעבודה בטוחה עם סודה קאוסטית
כפי שהסברתי באמצעי ההגנה, כשמערבבים את הסודה הקאוסטית אל המים נוצרים אדים שאינם נעימים לנשימה. בנוסף לעטיית המסיכה חשוב לערבב את החומרים באזור מאוורר היטב, בחצר, במרפסת או ליד חלון פתוח.
על מנת להימנע מריכוז יתר של הסודה הקאוסטית במים, חובה להוסיף את הסודה הקאוסטית אל המים ולא להפך.
בערבוב במים והסודה הקאוסטית נוצרת תגובת חום והמים מגיעים לטמפרטורה גבוהה מאוד ולכן חייבים להשתמש בכלים שעמידים לחום. הכי מומלץ, להשתמש בכלים העשויים מנירוסטה.
נירוסטה או פלדת אל-חלד הינה חומר עמיד לחום שאינו מפריש רעלים אל תוך המים לעומת פלסטיק.
פנו לכם מספיק זמן להכין את הסבון בלי לחץ, בסביבה רגועה ללא ילדים או בעלי חיים, ההתנהגות שלהם בלתי צפויה והם יכולים להסיח את דעתכם. זה הזמן שלכם להנות מהתהליך הקסום של הכנת הסבון.
מה עושים אם הסודה באה במגע עם העור שלכם?
שטפו היטב את האזור במים זורמים, כך תשטפו מעליכם שאריות של החומר ולאחר מכן סבנו את העור היטב עם סבון טבעי ושטפו שוב עם מים.